Η ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ στο 3ο Γυμνάσιο Ελ. Κορδελιού

Το  Σχολείο μας  στις 23-11-23 και 24-11-23 έλαβε μέρος στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το πρόγραμμα είχε στόχο να εξοικειώσει τους/τις μαθητές/-τριες με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια διαδραστική παράσταση όπερας. Στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΕΛΣ, τα τμήματα της Γ’ Γυμνασίου του Σχολείου μας πήραν μέρος σε εργαστήρια που  πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικής ομάδας της ΕΛΣ και διήρκησαν  συνολικά τέσσερις διδακτικές ώρες (από την 4η ώρα έως και την 7η ώρα), την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Την πρώτη ώρα, οι μαθητές/-τριες παρακολούθησαν  όλοι/-ες μαζί στην αίθουσα εκδηλώσεων το εισαγωγικό εργαστήριο ομαδικού τραγουδιού καθώς και την ενημέρωση για τα όργανα της ορχήστρας.

Τις υπόλοιπες τρεις ώρες, οι μαθητές/-τριες χωρίστηκαν σε ομάδες-τμήματα  και παρακολούθησαν διαδοχικά τα ακόλουθα εργαστήρια:

1) Ρυθμική απαγγελία, 2) Ηχοτοπίο και Γραφικές Παρτιτούρες και 3) Εικαστικό περιβάλλον και κοστούμια. Η κάθε ομάδα δημιούργησε υλικό που παρουσιάστηκε ζωντανά στην παράσταση. Την επόμενη μέρα, την Παρασκευή  24/11, παρακολούθησαν την παράσταση  διάρκειας περίπου 70΄ και οι μαθητές της  Β΄ γυμνασίου  με μεγάλο ενδιαφέρον και απόλυτη προσήλωση στο Θέατρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ» (Πολυλειτουργικό Κέντρο Δήμου Κορδελιού Ευόσμου), στο Κορδελιό.

Το νέο έργο είναι βασισμένο στην πολυαγαπημένη οπερέτα του πατέρα της γαλλικής οπερέτας Ζακ Όφενμπαχ Η Ωραία Ελένη, αποτελώντας ωστόσο μια καινούρια όπερα. Όπως επισημαίνει ο συνθέτης, πρόκειται για «ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν». Το λιμπρέτο –βασισμένο στα πρωτότυπα κείμενα των Ανρί Μεγιάκ και Λυντοβίκ Αλεβύ– υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*, ενώ τη σκηνοθεσία ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Γιάννης Καλαβριανός. Το σκηνικό, τα κοστούμια και το βίντεο-animation επιμελείται ο Πέτρος Τουλούδης, την κινησιολογία η Μαριάννα Καβαλλιεράτου και τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος. Τη μουσική διεύθυνση μοιράζονται ο Στάθης Σούλης και η Κυριακή Κουντούρη, ενώ στη διανομή και το μουσικό σύνολο συναντούμε πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών.

Ευχαριστούμε την Εθνική Λυρική Σκηνή για την δυνατότητα που είχαν οι μαθητές μας να γνωρίσουν και αυτό το είδος θεάτρου (Όπερα για εφήβους).

admin